Mókus tanösvény

Mecsek hegység, Pécs-Árpádtető

Jelzése: fehér mezőben mókus jel
 
Hossza: 4,5 km
Időtartama: 3 óra
Jellege: természetismereti
Látogathatóság: szabadon látogatható
GPS:
46.137778   18.255586
A Mecseki Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság által létrehozott Mókus tanösvény a Pécs határától 2 km-re lévő Árpádtetői Mókus-suli Természetismereti Központ közelében helyezkedik el, a Közép-Mecsek szívében. A 4,5 km hosszú tanösvény bejárásához növényhatározóval kiegészített munkafüzet szükséges.
 

Állomásai:

 1. Karácsonyfa ültetvény
 2. Erdőgazdálkodás
 3. A három tölgy
 4. "Ki vagyok?"
 5. Nagyvadak az erdőben
 6. Öreg bükkös
 7. Vadles
 8. Két erdő határán
 9. Barátkozz össze az állatokkal!
 10. Ugrálók és éneklők
 11. Emeletek az erdőben
 

SZEMPONTOK A TANÖSVÉNY MEGKÖZELÍTÉSÉHEZ ÉS TANULMÁNYOZÁSÁHOZ

Árpádtető a Pécsről Komlóra vezető 66-os számú főúton, a város határától kb. 1,5-2 km-re, a hágónál fekszik. A tanösvény Pécs felől a 31-es számú helyi járatos busszal (végállomása Árpádtető), vagy a Pécsről Komlóra induló menetrendszerinti távolsági járattal közelíthető meg az év minden időszakában. Gyalogosan a Hősök terétől a zöld sáv jelzésen (Z) Rigó-kútig, onnan egyenesen tovább az erdészeti ú ton Árpádtetőre érkezhetünk.
 
A tanösvény térképét és állomásait bemutató induló információs tábla az erdészeti épületek és a fűrészüzem mögött keleti irányban, az országos kéktúra útvonal közelében található. A tanösvény bejárásához a munkafüzet, ún. Útikalauz beszerzése ajánlott, amely nem csak a tanösvényen való tájékozódást könnyíti, hanem színes ábráival, kérdéseivel, játékos feladataival, sőt a leggyakoribb növény- ás állatfajokat gyönyörű festményeken bemutató határozójával tevékenyen bevonja az ösvényre látogatókat. Az útikalauz az Árpádtetői Mókus-suli Természetismereti Központban igényelhető.
 
A MÓKUS tanösvény 4,5 km hosszú, kényelmes sétával, a kiindulóponthoz visszaérkezve bejárható. Az útvonalat a fákra festett Mókus-jelek mutatják. Ahol a fákon számozott mókus látható, ott egy-egy feladatot kell megoldani a munkafüzet előírásai szerint az állomás környékén. A feladatok megoldásához, a munkafüzet kitöltéséhez íróeszköz, üres lap és zsírkréta szükséges.
 
A tanösvény 11 állomásának megtekintése során érdekes gyakorlati ismereteket szerezhetünk az erdészek munkájáról, az erdészeti térképekről, erdészeti- és határjelekről. Összehasonlíthatunk különböző tölgy fajokat, lágyszárú növényeket és nagyvadfajokat (legalábbis a nyomukat) ismerhetünk meg. Élőben tapasztalhatjuk a különbséget a hűvös bükkös és a meleg tölgyes között, magaslesről a táj elemeiben gyönyörködhetünk, végül pedig az erdő szintezettségét tanulmányozhatjuk "testközelből". A tanösvény közelében érdemes meglátogatni a Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészetének Mókus-suli Természetismereti Központját, de egy könnyű gyalogtúrával a Melegmány-völgy Természetvédelmi Területének gyönyörű mésztufalépcsői is elérhetők..
 
Kérésünk, hogy az ide látogatók kirándulásuk során ne gyűjtsenek élő növényeket, terméseket, apróbb állatokat! Járjanak minél csendesebben, legyenek az erdő védelmezői, szépségének és értékeinek őrzői! Mindenki hozzon magával a hátizsákjában térképet, tiszta vizet, kötszert, tízórait, és egy üres zacskót amibe a szemetet teszi. Jelszavunk:
 
"Kirándulásod során csak a lábnyomodat hagyd az erdőben és csak az emlékeidet vidd magaddal!"
 
 
 

LÁTNIVALÓK A TANÖSVÉNY ÁLLOMÁSAIN

1. Karácsonyfa ültetvény
Az állomás a természetes, a természetszerű és a mesterséges erdők közötti különbségekre hívja fel a figyelmet egy karácsonyfatelep bemutatásán keresztül, ahol a hazánkban leggyakrabban előforduló két fenyőfajjal, az erdei fenyővel és a feketefenyővel részletesen is megismerkedhet a látogató.
 
2. Erdőgazdálkodás
Az erdőgazdálkodás során az erdő szerkezetét érintő különböző beavatkozások erdészeti jelölését, az erdészeti üzemi térképek és a turistatérképek közötti különbséget bemutató feladat.
 
3. A három tölgy
A hazánkban és a Mecsekben gyakran előforduló három tölgy faj, a kocsánytalan tölgy, a csertölgy és a vörös tölgy közötti felépítésbeli, morfológiai különbségeket gyűjtik össze vendégeink.
 
4. "Ki vagyok?"
13 különböző fás- és lágyszárú növényfaj jellemzését tartalmazó táblán keresztül ismerhetjük meg a leggyakoribb fás- (fa, cserje) és lágyszárú növényeinket. A határozásban az útikalauz növényhatározója is segítségre lehet.
 
5. Nagyvad az erdőben
A dagonyázóhelyen található nyomok alapján az útikalauz segítségével megismerhetjük leggyakoribb erdei vadállatainkat (gím- és dámszarvas, őz, vaddisznó, róka, menyét) és családtagjainak neveit.
 
6. Öreg bükkös
Az öreg bükkösben magányosan álló fekete fenyővel készítendő riport során a fa életéről, az erdő lakóiról, az őket érő örömökről és veszélyekről szerezhetünk információt. A játékos feladat a természet formagazdagságára irányítja rá a figyelmet.
 
7. Vadles
Az útról kissé letérve, bal oldalt egy magaslesről figyelhetjük meg hogyan történik az erdőgazdálkodás során az erdők felújítása természetes és mesterséges úton. Erdei élményeinket versben is megfogalmazhatjuk.
 
8. Két erdő határán
A vízmosás szélén, az árok két oldalán található bükkös és tölgyes erdő összehasonlítása, a két erdőállomány jellemzése a feladat.
 
9. Barátkozz össze az állatokkal!
A figyelmes látogató az erdei séta során a talajon, a levelek alatt, bokrokon, fák kérgén, lombkoronában megbújó apró erdei állatokra figyelhet fel. A türelmes megfigyelő feljegyzéseit az útikalauz szempontjai szerint írhatja le és állíthat fel egy táplálékláncot.
 
10. Ugrálók és éneklők
Az erdőállomány és a növényi termések különböző terjedési módjainak megismerése. "Az én fám" megkeresése, hangtérkép készítése.
 
11. Emeletek az erdőben
Az erdőt felépítő szintek (avar-mohaszint, gyepszint, cserjeszint, lombkoronaszint), emeletek megismerése és az egyes szintekhez tartozó élőlények keresése. Segítséget nyújt a határozó!
 
 

A TANÖSVÉNYRŐL MEGJELENT KIADVÁNYOK

Útikalauz a Mókus tanösvényhez. Mecsekerdő Zrt. Kiadványa (2003)

 

A KIADVÁNYOK BESZEREZHETŐK

Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészet,
7628 Pécs-Árpádtető, Árpádtető 3.
Telefon: 72/518-120
 
A térképeket Újvári Zsolt, a fényképeket Nagy Gábor, Gergely Tibor és Völgyi Sándor készítették.

Mecsekerdő Zrt.