Kiadványaink

 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ízek, fák, receptek – ismerősen hangozhat a cím, de Itália és India helyett a Mecsekerdő szakácskönyve a Mecsek és a Zselic erdeibe repíti az érzékeket, és helyi recepteken keresztül kínál kóstolót az ott készített ételeikből.
 
Több évszázados kultúránk és gyakorlatunk van abban, hogyan élhetünk harmóniában a természettel, miképpen szedhetjük hasznait és védhetjük értékeit. A vadászat, a gyűjtögetés ősi tevékenységek, az erdőkhöz régen sok, manapság egyre kevesebb mesterség és szokás kötődik.
 
Általánosan elmondható, hogy az erdőgazdaságok munkatársai között nem csak erdészek, de kiváló vadászok, lelkes horgászok, méhészek, gombászok, és az erdő kincseit kreatívan felhasználó hobbiszakácsok is akadnak szép számmal. Ám a főzéshez – akárcsak a vadászathoz – nem elég a szakértelem; türelem és jó érzék is kell hozzá. Vadat, halat elejteni, terményeket, gombát, füveket gyűjteni és hasznosítani – a városi embernek kevésbé áll módjában, mégis nagyon fontos hogy odafigyeljünk a minőségi alapanyagok beszerzésére.
 
A kiadvány az erdőgazdaság két erdei szálláshelyének legkedveltebb ételeit mutatja be. A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben megbújó Natur Hotel Kövestető kínálatát az erdő-mező növényeinek változatos felhasználása teszi különlegessé. A méltán közkedvelt medvehagymán kívül olyan elfeledett „gazokat”, ehető virágokat és terméseket fedezhetünk fel, amik mellett eddig talán csak elsétáltunk.
A zselic lankái között álló Sasrét Vendégházban szinte mindig kerül vad az asztalra. A Biedermannok örökségét őrző vadászkastély konyháját ugyan a legkorszerűbb eszközökkel szerelték fel, de az összegyűjtött receptek otthon is könnyen elkészíthetőek. A cél, hogy a főzés élmény legyen: süssünk és főzzünk olyan odaadással, mintha ünnepre készülnénk, még akkor is, ha nem ismerjük a profik fortélyait.
 
A tányérokon különböző nemzetiségek – svábok, felvidékiek, székelyek – hagyományos alapanyagaival is találkozhatunk, olyan fogások készülnek belőlük, amelyeket nagyanyáink még ismertek. Így őrizhetjük meg gyökereinket, miközben hangsúlyozzuk: a minőségi, természetes összetevőknek helye van a modern gasztronómiában.
 
A könyv lapjain hasznos tippeket is találunk, de a receptekhez, hozzávalókhoz kapcsolódó színes érdekességek, hangulatok, idézetek mintegy lelki táplálékként akkor is inspirálnak, ha főzés helyett csak lapozgatunk benne.
 
Az üzenet egyszerű: készítsenek bátran vadételeket, fedezzék fel, gyűjtögessenek erdei alapanyagokat, vagy látogassanak el a Dél-Dunántúlra és kóstoljanak bele a baranyai erdőkbe.
 
A 92 oldalas dekoratív kiadvány a Mecsekerdő Zrt. gondozásában jelent meg.
 
Megvásárolni e-mailes megrendelés útján lehet:
 
> termeszetjaro@mecsekerdo.hu e-mail címen kérjük adja meg elérhetőségét,
és munkatársunk egyezteti Önnel a számlázás és a postázás vagy személyes átvétel részleteit.
> Személyes átvételre a Mecsekerdő Zrt. pécsi központjában van lehetőség:
7623 Pécs, Rét u. 8. H-Cs: 8-15:30, P: 8-12:00
 
A könyv ára 3.990 Ft (+ postaköltség)
 
 
 
 
 
 
 
  Erdőrendtartás 1769 – 2009 Erdei kincseskönyv
   
Magonc    
 
 
 

Mecsekerdő Zrt.