MECSEKERDO PORTAL - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA       deutche   english   magyar   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Illegális erdei szemétlerakás: a megelőzés a leghatékonyabb
2021.05.28. 11:53

Az erdei illegális hulladéklerakás okozta ökológiai veszély elhárítása nem csak az erdészetek, hanem mindenki számára közös érdek. Örvendetes, hogy ezt sokan értik és tesznek azért, hogy ne növekedjen az illegálisan kirakott hulladék az erdeinkben. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a HulladékRadar alkalmazás növekvő használata – a Mecsekerdő munkatársai például ezen a csatornán keresztül érkezett bejelentéseket is felhasználták ahhoz, hogy megbecsüljék, mennyi szemétre számíthatnak a rájuk bízott erdőkben.
 
Az erdei hulladék több forrásból származhat: a kirándulók, turisták által hátrahagyott szemét mellett vannak olyan vállalkozók, akik „költségtakarékosságból” az építési, netán a kommunális hulladéktól is az erdőben szabadulnak meg, így saját hasznukat a közösséggel fizettetik meg, továbbá sokan a zöldhulladékot is kiviszik az erdőbe, azt feltételezve, hogy mivel szerves anyag, ott lebomlik.
A kirándulók egyre inkább megértik: sokat tehetnek kedvelt helyeik és az egész erdő fennmaradásáért, ha nem hagynak maguk mögött szemetet. Ez leginkább odafigyeléssel oldható meg: ha az ivóvizet, teát, netán üdítőt kulacsba töltjük, az elemózsiát pedig dobozban viszik magukkal – ami egyébként is sokkal praktikusabb – komoly hulladékforrást szüntethetünk meg. Ha még így is keletkezik szemét, akkor azt érdemes egy magunkkal vitt zacskóban kivinni az erdőből, majd a megfelelő hulladékgyűjtőben elhelyezni.
 
Az építési és a kommuniális hulladék a fentiekkel szemben nem visszamarad, hanem szándékosan, előre tervezve viszik ki az erdőbe, tehát tudatos környezetkárosításról van szó. A Mecsekerdő munkatársai szinte mindent találtak: a traktor- és autógumitól kezdve az építési törmelékig, a hűtőszekrénytől a háztartási hulladékig sok mindenre volt példa. Erre azonban semmi szükség, mivel Baranya megyében 20 hulladékudvar üzemel, ahová a lakosság és a vállalkozók is elvihetik a háztartásukban és a munkájuk során keletkezett hulladékot. A lakosság részére a szolgáltatás ingyenes, ha bemutatják a legutóbbi hulladékkezelési számlájuk befizetését igazoló csekket, vagy az átutalási megbízás másolatát, valamint lakcímkártyájukat és személyi igazolványukat.
 
A tapasztalatok szerint egy-egy illegális lerakó felszámolása után újabbak keletkeznek, ezért a Mecsekerdő nyolc vagyonvédelmi kamerát is telepített a leginkább veszélyeztetett területekre. A cél természetesen az, hogy minél kevesebb illegális hulladék, környezetkárosítás legyen a mecseki erdőkben. Az erdő jó állapota közérdek, a lakosság együttműködése, segítsége és környezettudatos viselkedése nélkül azonban szélmalomharc marad az erdészek minden minden törekvése a tiszta, egészséges erdőkért.
 

Vissza