MECSEKERDO PORTAL - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA       deutche   english   magyar   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Szakmai programok
 

Erdészeti fórum

Forestry in Hungary
lecture of Mr. Tamás Ali
deputy director, NÉBIH
Impacts of climate change on health of the Hungarian forests
lecture of Mr. György Csóka
NARIC Forest Research Institute
 
 
 
 Kód
Helyszín Leírás
A  Zselic A Zselici tipikus dombvidéki táj, erdeinek fő fafaja a kocsánytalan tölgy, a bükk és az ezüsthárs. A Bőszénfai Szarvasfarm megtekintését követően bemutatásra kerül a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola és a környezetében fekvő 200 éves ősbükkös. Ebéd és frissítő után utazás a keskenynyomtávú erdei vasúton, majd az oszmán- magyar történelem emlékhely megtekintése zárja a nap programját.
B  Nyugat-Mecsek A program a Pannonpower biomassza erőmű megtekintésével kezdődik, ezt követően az Unesco világörökség részét képező Ókeresztény sírkamrák megismerése következik. Ebéd és frissítő után az Erdő Háza Erdészeti erdei iskola, majd a Nyugat-Mecsek középhegységi erdőtársulásaiban folytatott vágásos erdőgazdálkodás, valamint a lombos állományokban megvalósításra kerülő folyamatos erdőborítás első lépéseinek ismertetése.  Az útkeresés és tapasztalatok bemutatása ezen új erdőgazdálkodási mód kapcsán.
C  Kelet-Mecsek A nap programja a Zsolnay kulturális negyedben kezdődik, amelyet követően a Kelet-Mecsekbe utazik a csoport. Itt egy 4 óra időtartalomra és 6,4 km hosszúra tervezett túra során három megállóhely érintésével bemutatásra kerül: a folyamatos erdőborítás szubmontán mecseki bükkösben; a Kelet-Mecsek tájképi értékei a Cigány-hegyi kilátóból; valamint az üveggyártás története. Ebéd és frissítő a kisújbányai faluházban. A napot a festői szépségű, vízesésekkel, csobogókkal tarkított Óbányai-völgyben zárjuk.
D  Dráva -sík
A program Drávai hajókirándulással indul, ezt követően az erdőrezervátum és az erdészet tölgy gazdálkodása kerül bemutatásra. Ebéd és borkóstolás a Palkonyai pincesoron.
A Dráva mente síkvidéki erdeinek legfőbb fafaja a kocsányos tölgy. Fájának sokrétű felhasználhatósága miatt régóta és folyamatosan keresett a piacon, emiatt a tölgygazdálkodás az erdészet területén kiemelt jelentőségű.
A hagyományos gazdálkodást felváltó természetszerű erdőkezelés, valamint a folyamatos erdőborítás biztosítása a fafaj tulajdonságainak ismeretében igen nehéz feladat a térség erdészei számára. Az új utak keresése már több évtizedes múltra tekint vissza. Az eddigi tapasztalatok bemutatása, valamint egy kocsányos tölgyes erdőrezervátum megtekintése igazi csemege a szakemberek számára.
 
  Felnőtt 14 év alatti gyermek
Szakmai kirándulások 20 EUR 16 EUR