Az év madara

Gólyatöcs (Himantopus himantopus)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A gólyatöcs (Himantopus himantopus) a madarak osztályának lilealakúak (Charadriiiformes) rendjébe, ezen belül a gulipánfélék (Recurvirostridae) családjába tartozó faj. Mintha csak apró gólya lenne, a spanyol nem véletlenül nevezi “cigenuelá”-nak, azaz gólyácskának. Teljes hossza kb. 36 cm, teste galamb nagyságú. A nászruhás öreg hímek szárnya fényesfekete, tarkójuk és a fejoldaluk fekete színű. Az öregedő madár fején a fekete részek egyre kisebbek, a melltollakon rózsaszínű árnyalat jelenhet meg. A tojó a költési időben felül feketésbarna, fényes csillogás nélkül, feje és tarkója fehér. A fiatalok lába sárgáspiros, csak fokozatosan válik téglavörössé.
A gólyatöcs rendszerint laza telepeken költ. Fészkeik a mocsár szárazabb részein, zsombékokon, előszeretettel lapos szigeteken vagy kis földnyelveken épülnek. Ellentétben a legtöbb partimadár otthonával, meglehetősen nagyok és gondosan építettek, és általában nem rejtik el őket. Az alépítmény egymásra rakott ágacskákból és lágyszárú növényekből áll és 6 cm magas is lehet. A csészét finomabb anyagok bélelik. A rendszerint 4 tojás olajzöld vagy hamuszürke alapon vörhenyesbarnán mintázott, hosszuk kb. 44 mm. Ahogy a partimadaraknál megszokott, hegyes végükkel befelé fordulva pihennek a fészekben. A költés sokáig elhúzódhat. Ha valaki a telep felé közeledik, valamennyi öreg madár felkel, és már néhány száz méterről, a betolakodó elé repülnek, hangosan kiáltoznak és többször is körberepülik. A kiskutya csaholására emlékeztető hangok éles “ket-ket-kit-ket”-tel adhatók vissza. Ezután a madarak biztos távolban leszállnak és tovább kiáltoznak. Röptük lassú és csapongó. Nyakukat közben kissé behúzzák, csőrüket rézsút lefelé irányítják, hosszú lábukat hátranyújtják. A fiókák ügyesen rejtőznek, kb. 4 hetes korukban kezdenek repülni.
A gólyatöcs olyan mély vízben is keresgélhet, ahol más partimadár már nem tud leállni. Ezt ki is használja, gyakran jár hasig a vízben. Úszó és a szárazon mászó állatokat, békalárvákat, vízipoloskákat, bogarakat és tegzeslárvákat zsákmányol.
Eszmei értéke: 250 000Ft
 
 
Kép forrása: MTI
 
 
 
Képek: https://elovilag.turaoldal.hu
 
 

Mecsekerdő Zrt.